top of page
shutterstock_723271342 27042021_edited.jpg

Κοινοποίηση

Πορτοκαλόπιτα
Ladle.png

Πορτοκαλόπιτα

Υλικά

450 γρ. Φύλλο ΚΡΟΥΣΤΑΣ KANAKI
250 γρ. ηλιέλαιο
250 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
150 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
5 αβγά χτυπημένα
500 γρ. γιαούρτι
200 γρ. κρέμα γάλακτος 36%
20 γρ. baking powder

Για το σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
1 ξύλο κανέλας
1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι

Προετοιμασία - Βήματα

Ψήνουμε σε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο πρώτα βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα ή στους 180°C στις κάτω αντιστάσεις.

Ανοίγουμε το Φύλλο ΚΡΟΥΣΤΑΣ και το χωρίζουμε σε κομματάκια. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεραθούν.

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τα αβγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κρέμα, τη μαρμελάδα από πορτοκάλια, το baking powder, το γιαούρτι και την ποσότητα βανίλιας που επιθυμούμε.

Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο. Ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους, σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν το χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι, τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10 λεπτά, να ποτίσουν καλά τα φύλλα.

Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση σε ταψί που έχουμε αλείψει ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Όπως βγάζουμε καυτή την πίτα, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.

Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά, αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.

Μια συνταγή που μας εμπιστεύτηκε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε το link -->

bottom of page