Υλικά
5 φύλλα ΒΗΡΥΤΟΥ ΚΑΝΑΚΙ
125 γρ. βούτυρο καθαρό
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. αμυγδαλόψιχα ή φυστίκι Αιγίνης
Για την κρέμα:
125 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
30 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
30 γρ. αλεσμένο καρύδι η φυστίκι
Για το σερβίρισμα:
50 γρ. καρύδι τριμμένο
λίγο φυστίκι Αιγίνης τριμμένο
μέλι θυμαρίσιο
Προετοιμασία - Βήματα
Στο μπλέντερ αλέθουμε ζάχαρη και αμύγδαλα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί
Απλώνουμε το ένα φύλλο Βηρυτού στο ταψί.
Με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ καλά με μπόλικο βούτυρο όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη και ξηρούς καρπούς
Καλύπτουμε με το επόμενο φύλλο.
Επαναλαμβάνουμε στρώσεις φύλλο βούτυρο ζάχαρη ξηρούς καρπούς μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Όταν βάλουμε το πέμπτο φύλλο πιέζουμε με την παλάμη σε όλη την επιφάνεια να κολλήσουν καλά οι στρώσεις μεταξύ τους.
Ακουμπάμε ένα δεύτερο ταψί σαν βάρος πάνω στα φύλλα.
Ψήνουμε στον αέρα στους 180°C για περίπου 25’ μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.
Μόλις τα βγάζουμε από το φούρνο τα αφήνουμε να σταθούν για λίγο μέχρι να πέσει η θερμοκρασία και να μπορούμε να τα πιάσουμε.
Πριν κρυώσουν τελείως και όσο ακόμα είναι ζεστά τα κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα η μακρόστενα για να στήσουμε το ναπολεόν.
Για την κρέμα:
Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη σε ένα μπολ με μίξερ χειρός. ή με σύρμα ,σε παχύρρευστη μορφή.
Μόλις πήξει η κρέμα προσθέτουμε τα καρύδια κι ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε το στραγγιστό γιαούρτι με ένα κουτάλι Προσθέτουμε το γιαούρτι και το στην χτυπημένη κρέμα κι απαλά αναδιπλώνουμε την κρέμα με σπάτουλα.
Βάζουμε την κρέμα σε σακούλα κορνέ ζαχ/κής μιας χρήσεως.
Την διατηρούνε στο ψυγείο να είναι πάντα παγωμένη μέχρι να σερβίρουμε.
Φτιάχνουμε ναπολεόν με 3 στρώσεις καραμελωμένου τραγανού φύλλου και 2 στρώσεις κρέμας.
Στήνουμε το ναπολεόν πάντα την ώρα που θέλουμε να σερβίρουμε.
Περιχύνουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με ψίχα φυστίκι Αιγίνης.
Σερβίρουμε αμέσως.